Een snuffelmat maken

 

 

 

Super leuk voor elke hond: snuffelen naar voertjes in een snuffelmat. Heel makkelijk te maken, met eenvoudige materialen.

dognl workshop hersenwerk voor honden

Een leuk bezigheidje voor je hond. Brokjes zoeken vinden alle honden leuk. Maar hoe maak je zo’n snuffelmat nou zelf. De meeste snuffelmatten worden gemaakt van fleecestof bevestigd aan een rubber deurmat. Heel robuust en tijdens het snuffelen ‘loopt’ het snuffelmatje niet zomaar weg. In de snuffelmat kan je allerlei lekkere brokjes of koekjes verstoppen. Je hond moet zijn neus gebruiken om ze te vinden. Eigenlijk is het een combinatie van speuren en eten. 

Wat heb je nodig?

  • een rubber deurmat
  • fleecestof, bijv oude fleecedekens of een hele goedkope van Ikea of Jysk
  • een textielschaar

Hoe maak je een snuffelmat?

  • Knip de fleecestof in repen van ongeveer 5cm breed en 30cm lang.
  • Leg de deurmat op de kop voor je (met puntjes omhoog) en begin met het knopen in het eerste gat in de hoek. Haal de strook door het gat omhoog en weer omlaag door het gat ernaast.
  • Keer de mat om en leg een dubbele knoop zodat de knoop vastzit. En herhaal dit voor de hele rij.
  • Daarna kan je een rij met diagonale knopen maken, en daarna weer een rij horizontaal. Het ligt er een beetje aan hoe vol je de mat wil hebben. Maar je kan het patroon natuurlijk zo ingewikkeld maken als je zelf wil.
  • Als de mat klaar is kan je er koekjes of brokjes in vestoppen en zo wordt het een zoekspelletje voor je huisdier! Het is het leukst om de zoeksessies kort te houden en de mat dan weer op te bergen zodat het interessant blijft.
  • Nog een tip: Laat je hond er alleen onder toezicht mee spelen.

LET OP

Pups hoef je nog geen echt ‘snuffelwerk’ aan te bieden. Liever zou ik pups verschillende materialen, geuren, geluiden uit de ‘echte’ wereld aanbieden en ze met mensen in contact brengen. Ontdekken (socialisatie) natuurlijk op het tempo van de pup.

Kijk even mee

Op deze VIDEO kan je zien hoe je een snuffelmat maakt. Ik zelf gebruik altijd een gootsteen-matje. Die past makkelijker in de wasmachine als ik het matje weer eens schoon wil maken.

Bron: @ikbenirisniet en Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans, pup


Ook eens uitproberen?

Wil je ook eens uitproberen hoe het werkt met jouw hond? Ik ben gediplomeerd instructeur Hersenwerk voor Honden en heb veel hondenpuzzels. Voor elk type hond wel een paar, voor grote honden andere dan voor kleinere en ook voor kortsnuiten.

Boek een losse Afspraak thuis en ik neem een aantal puzzels mee om uit te proberen. Natuurlijk zitten daar ook een paar verschillende snuffelmatten bij. Ik heb er nu al zin in!