Waarom eten honden gras?

 

Veel hondenliefhebbers stellen deze vraag. Waarom eten honden gras? Waarom eet míjn hond gras? Mist hij iets in zijn voer? Is hij ziek? Denkt hij dat hij een koe is? Afijn, dat laatste denk ik niet…en wees gerust, uw hond is volkomen normaal. Hij doet wat alle andere honden ook wel eens doen, op grassprietjes kauwen.

blog_waarom_eten_honden_gras2

Knabbelen op een grasspriet is normaal gedrag voor een hond; het komt ook voor bij honden in het wild. “Pica” is de technische term wanneer honden dingen opeten dat bedoeld is als voer voor honden. Soms wijst pica op een tekort aan nutriënten of doet een hond dit gewoon uit verveling.

Veroorzaakt het problemen?

Het veroorzaakt meestal geen problemen. Het eten van gras is op zichzelf niet schadelijk. Lange grassprieten kunnen wel bij het poepen blijven hangen, waarna u als eigenaar de hond even moet helpen en zelf de grassprieten eruit moet trekken. Ook kunnen in een grasveld parasieten voorkomen, die een hond met het eten van gras binnen krijgt. Regelmatig ontwormen helpt in zo’n geval om te voorkomen dat uw hond er echt ziek van wordt.

Wordt mijn hond misselijk van gras eten?

Niet altijd. Niet alle honden worden misselijk na het eten van gras of gaan overgeven. Het idee leeft dat honden juist gras eten als ze last hebben van hun maag. Het gras zou helpen om over te geven waarna ze zich beter voelen. Maar hier is nog geen bewijs voor gevonden in de wetenschap. Als uw hond overgeeft na het eten van gras, is dat normaal gesproken niets om u druk over te maken.

En of de honden het bewust doen? Zouden honden slim genoeg zijn om te bedenken dat gras een remedie is tegen buikpijn? Ik vraag het me af. Volgens mij zijn sommige honden gewoon dol op de smaak van gras of plukken ze er maar wat aan uit verveling.

blog_waarom_eten_honden_gras

Gras eten uit verveling

Als er niemand is om buiten mee te spelen, dan zie je honden wel eens wat gras eten om wat te doen te hebben. In het algemeen is het aan te raden om een hond niet alleen fysiek maar ook mentaal uit te dagen. Dus in ieder geval één lekkere lange wandeling per dag waarbij uw hond los kan lopen en een paar keer per week samen een hersenwerk-spelletje doen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een paar voertjes in de huiskamer of in de tuin strooien en u heeft al een snuffelspelletje gemaakt voor uw hond.Volgens sommige mensen zou je ook natuurlijke kruiden of gekookte groente kunnen toevoegen aan het voer, of kan je beter overstappen op een voer met veel vezels. Uw hond zou nutriënten missen in zijn voeding en dat willen compenseren door het eten van gras. Er zijn best honden die minder of geen gras meer eten als je de samenstelling van het voer aanpast, maar de meeste honden blijken gewoon van de smaak van gras te houden, net als van fruit, bessen of andere planten.

Aandacht

Zoals met elk ongewenst gedrag, hangt het er maar net vanaf hoe je als eigenaar reageert. Ook bij gras eten zou het kunnen zijn, dat u elke keer reageert, ‘niet doen’ ,‘ hou daar eens mee op’, ‘da’s toch vies joh’. Uw hond hond weet dat hij uw onverdeelde aandacht krijgt zodra hij een grassprietje in zijn bek pakt. YES! Aandacht!

Vooral niet te moeilijk doen

Het eten van gras kan doorgaans dus geen kwaad. Let alleen wel op dat uw hond geen handen vol gras eet tijdens de wandeling en of u hem nog kunt afleiden met een speeltje. Als uw hond er een gewoonte van maakt om veel gras te eten, kan hij het zelfs gaan missen als belangrijk onderdeel van zijn dagelijkse voeding.

Gaat uw hond zomaar ineens gras eten, als hij dat nog nooit eerder gedaan heeft? Eet uw hond wel hele grote hoeveelheden gras? Vertrouwt u het niet? Dan raad ik u aan een afspraak te maken bij uw dierenarts. En dan nog, de eerste verse grassprietjes in het voorjaar zijn wel een hele lekkere snack. Zeker als er ook nog wat dauw op ligt. Mmmmm.

Vragen?

Heb je vragen over het gedrag van je hond, kijk dan op de pagina Gedrag&Welzijn en boek een afspraak Advies & Training. k help je graag.