Mag ik me even voorstellen

Welkom bij dogNL voor training en advies in hondengedrag. Mijn naam is Janette Haring en wil me graag aan je voorstellen. Ik ben gediplomeerd Kynologisch Instructeur, gecertificeerd en geaccrediteerd Gedragstherapeut voor Honden. Een mond vol maar eigenlijk gewoon een gefundeerde basis om je te kunnen helpen met het trainen en (her)opvoeden van je hond.

Bij het aanleren van gedrag  -of het ombuigen ervan-  is goede communicatie tussen hond en mens het startpunt. De verschillende cues (of commando’s) aanleren gaat nóg veel beter als je je hond beter begrijpt. Een puberhond bijvoorbeeld kan echt ontsporen. Als pup was hij misschien wel een modelhond en ineens luistert hij niet meer. Waarom is dat? En hoe begeleid je hem zodat hij weer gaat luisteren?

Mijn doel is om samen te kijken wat je hond nodig heeft en natuurlijk wat je eigen wensen zijn. Het is veelal een combinatie van training, management en inzicht in de basisbehoeften van je hond. Alleen op deze manier krijg je een (nog) betere relatie met uw hond. Je hond in balans, fysiek en mentaal, alleen dan heeft hij een fijn hondenleven bij jou thuis… en heb je een heerlijke hondenvriend.

Janette is in het bos voor een jachttraining met haar hond Hazel

Mijn diensten

Hondentraining
Mijn trainingen gaan uit van beloning van gewenst gedrag. Ik baseer me hierbij op wetenschappelijk onderzoek naar hoe honden effectief getraind kunnen worden zonder het gebruik van straf of intimidatie. Dat betekent niet dat je je hond niet moet begrenzen als dat nodig is, maar een hond aanmoedigen en belonen voor het maken van de juiste keuze is het uitgangspunt. Fouten maken betekent simpelweg dat er nog wat meer tijd aan een oefening besteed moet worden. Samen plezier maken terwijl je traint met Training & Fun.

Fysiek en mentaal in balans
Honden met specifieke gedragsproblemen kan ik helpen met gedragstherapie. Samen met de eigenaar zoek ik uit wat de motivatie is van het ongewenste gedrag. Pas daarna kan ik een oplossing aanbieden, passend bij de eigenaar en de hond. Bij de (her)opvoeding en training van je puberhond of herplaatser start ik eerst met een adviesgesprek voordat we de training starten. Basis is dat je hond fysiek en mentaal in balans is. Pas dan kunnen we het ongewenste gedrag van je hond bijsturen. Meer informatie vind je bij Gedrag & Welzijn.

Kinderen
Kinderen hebben mijn speciale aandacht. Samen met het hele gezin een hond trainen en opvoeden met het Puppy Welkom programma, geeft een hoop plezier. Bovendien staan ‘alle neuzen dezelfde kant op’ na de training. Natuurlijk kan je ook advies vragen hoe je je hond kan begeleiden als je een baby krijgt of plots een kleinkind over de vloer hebt. Veilig opgroeien voor kind én hond vind ik erg belangrijk. Kijk bij Hond & Kind voor het veilig opgroeien van kind en hond.

De regio waarin ik werk is grofweg 1 uur rijden vanaf mijn woonplaats Oegstgeest. Ik hoop jou en je hond binnenkort te ontmoeten!

Mijn honden

Met mijn Stabij’s Bijke en Caia heb ik met veel plezier allerlei trainingen gedaan, van behendigheid, frisbee tot apporteertraining en praktijkspeuren. Vooral Bijke was me dierbaar, omdat ze me jarenlang assisteerde in mijn lesprogramma voor kinderen die bang zijn voor honden.

Hazel is een Ierse Waterspaniel, een compleet nieuw ras voor mij. Het is een erg vrolijke dame, altijd in voor een lolletje. De IWS wordt niet voor niets ‘de clown in het veld’ genoemd! Ik geniet van haar en van de jachttraining die we samen doen. Een hele uitdaging want ze is erg slim. Zelfs met mijn ervaring moet ik wel eens de hulp van een raskenner inroepen. Wat kan ik doen om toch die samenwerking te krijgen die ik wil? Afijn, je bent nooit te oud om te leren en dat is ook meteen de lol ervan.

Op FacebookInstagram en Tumblr zet ik regelmatig een filmpje of foto over onze uitstapjes en trainingen.

Opleidingen en meer

De opleiding voor Gedragstherapie voor Honden heb ik gevolgd bij DogVision, een 3½-jarige opleiding op HBO-niveau met een uitgebreide stageperiode die in in 2012 heb afgerond. De wetenschappelijke benadering sprak me erg aan. Niet zomaar iets overnemen wat geroepen wordt in hondenland, maar gefundeerd een therapie zoeken passend bij de individuele hond met zijn eigenaar. Maatwerk dus. Honden en hun eigenaar helpen bij gedragsproblemen is nu een belangrijk deel van mijn werk. Het is soms een puzzeltje welk advies het beste past in een specifieke situatie, maar het goed begeleiden van hond en eigenaar geeft veel voldoening. Het wel-zijn verbeteren voor hond en eigenaar is mijn doel. Dan genieten ze nóg meer van elkaar en daar doe ik het voor.

NB. De beroepstitel ‘Gedragstherapeut voor Honden’ of ‘Kynologisch Gedragstherapeut’ kent nog geen wettelijke bescherming. Dat betekent dat iedereen zichzelf zo kan noemen zonder de benodigde erkende opleiding en ervaring! Ik ben gediplomeerd en geaccrediteerd diergedragstherapeut en aangesloten bij het kwaliteitskeurmerk dierprofessionals Stichting Divebo-Dierbaar (Certipet 012/2014) en lid van de branchevereniging Nederlandse Vereniging Gedragstherapeuten voor Honden (NVGH).

De instructeursopleiding heb ik gevolgd bij de Nederlandse Vereniging voor Instructeurs (O&O), waarna ik een aantal jaar les heb gegeven op een hondenschool. Mijn docentenopleiding (Ned/Eng) kan ik daarbij goed gebruiken. Kennis gecombineerd met praktische oefeningen is de basis van alle cursussen, ieder op zijn eigen niveau. Voor mens en hond is dat hetzelfde.

In 2009 heb ik hondenschool Honderwijs opgericht samen met kynoloog en gedragstherapeut Sonja Vrolijk. Inmiddels werken alweer 14 jaar met plezier samen. We geven les in kleine groepen zodat we meer aandacht hebben voor elke hondeneigenaar. Steeds hernieuwde kennis in de praktijk brengen vinden we leuk. De honden worden er beter van, de eigenaren weten meer over hondengedrag en wij hebben er lol in. Een win-winsituatie.

Gedrag blijft interessant

Het stopt nooit. Kennis over gedrag is voortschrijdend inzicht op basis van onderzoek en verandert dus nog steeds. Het blijft interessant. Precies waarom ik het hondenvak zo leuk vind. Met de opleiding tot Kynologisch Masseur en Gevorderd Instructeur Hersenwerk voor Honden heb ik bijvoorbeeld meer kennis van het hondenlijf gekregen en kan ik meer verrijking aanbieden aan je hond.

Voor de Stabij vereniging heb ik jarenlang workshops gegeven en informatiedagen over de opvoeding en training van een jonge pup. In de Jacht- en Werkcommissie heb ik activiteiten georganiseerd om eigenaren enthousiast te maken om iets met hun hond te ondernemen, zoals Rally-O, behendigheid en apporteertraining. En nu zet ik me in als bestuurslid van de vereniging van Ierse Waterspaniels. Komend jaar is er weer een heel weekend met een clubmatch en workshops als waterwerk, jachttraining, hersenwerk en dogdance. Super leuk om eigenaren enthousiast te maken. Daar krijg ik energie van.

janette haring_nascholing

Met Elian Hattinga in ‘t Sant heb ik een puppytest ontwikkeld. Om fokkers en de nieuwe eigenaren nog meer handvatten te geven voor een goede match van een pup met een eigenaar. Mijn collega Marjori Meijer van DOA (dierenopvang Amsterdam) heb ik een aantal jaar geholpen met het testen van opvanghonden. Hoe sneller getest, hoe sneller de honden geplaatst kunnen worden. Het testrapport geeft ook hier een handvat voor een goede match met de nieuwe eigenaar. Bovendien gaf het mij de kans om ook met rassen te werken die ik in Oegstgeest niet zo snel tegenkom. 

De kennis en ervaring wil ik graag met je delen. En zoals gezegd, het stopt nooit. Binnenkort ga ik met mijn hond Hazel starten met een cursus Dogdance. Allereerst natuurlijk een hoop plezier maar vooral ook, hoe kan ik deze tak van sport verwerken in de oefeningen voor andere honden. dogNL Online is hier ideaal voor. De komende jaren zal ik meer online cursussen gaan aanbieden. Hou mijn Instagram pagina maar in de gaten. Daar vind je het laatste nieuws.

Ik hoop jou en je hond snel te ontmoeten. Leuk om samen je hond te trainen, je kennis over hondengedrag te vergroten en je te helpen waar nodig. Ik heb er nu al zin in!