Mag ik me even voorstellen

Welkom bij dogNL voor training en advies in hondengedrag. Mijn naam is Janette Haring en wil me graag aan je voorstellen. Ik ben gediplomeerd Kynologisch Instructeur, gecertificeerd en geaccrediteerd Gedragstherapeut voor Honden. Een mond vol maar eigenlijk gewoon een gefundeerde basis om je te kunnen helpen met het trainen en (her)opvoeden van je hond.

Bij het aanleren van gedrag  -of het ombuigen ervan-  is goede communicatie tussen hond en mens het startpunt. De verschillende cues (of commando’s) aanleren gaat nóg veel beter als je je hond beter begrijpt. Een puberhond bijvoorbeeld kan echt ontsporen. Als pup was hij misschien wel een modelhond en ineens luistert hij niet meer. Waarom is dat? En hoe begeleid je hem zodat hij weer gaat luisteren?

Mijn doel is om samen te kijken wat je hond nodig heeft en natuurlijk wat je eigen wensen zijn. Het is veelal een combinatie van training, management en inzicht in de basisbehoeften van je hond. Alleen op deze manier krijg je een (nog) betere relatie met uw hond. Je hond in balans, fysiek en mentaal, alleen dan heeft hij een fijn hondenleven bij jou thuis… en heb je een heerlijke hondenvriend.

Janette met jagershoed op is in het bos voor een jachttraining met haar hond Hazel

Mijn diensten

Hondentraining
Mijn trainingen gaan uit van beloning van gewenst gedrag. Ik baseer me hierbij op wetenschappelijk onderzoek naar hoe honden effectief getraind kunnen worden zonder het gebruik van straf of intimidatie. Dat betekent niet dat je je hond niet moet begrenzen als dat nodig is, maar een hond aanmoedigen en belonen voor het maken van de juiste keuze is het uitgangspunt. Fouten maken betekent simpelweg dat er nog wat meer tijd aan een oefening besteed moet worden. Samen plezier maken terwijl je traint met Training & Fun.

Fysiek en mentaal in balans
Honden met specifieke gedragsproblemen kan ik helpen met gedragstherapie. Samen met de eigenaar zoek ik uit wat de motivatie is van het ongewenste gedrag. Pas daarna kan ik een oplossing aanbieden, passend bij de eigenaar en de hond. Bij de (her)opvoeding en training van je puberhond of herplaatser start ik eerst met een adviesgesprek voordat we de training starten. Basis is dat je hond fysiek en mentaal in balans is. Pas dan kunnen we het ongewenste gedrag van je hond bijsturen. Meer informatie vind je bij Gedrag & Welzijn.

Kinderen
Kinderen hebben mijn speciale aandacht. Samen met het hele gezin een hond trainen en opvoeden met het Puppy Welkom programma, geeft een hoop plezier. Bovendien staan ‘alle neuzen dezelfde kant op’ na de training. Natuurlijk kan je ook advies vragen hoe je je hond kan begeleiden als je een baby krijgt of plots een kleinkind over de vloer hebt. Veilig opgroeien voor kind én hond vind ik erg belangrijk. Kijk bij Hond & Kind voor het veilig opgroeien van kind en hond.

De regio waarin ik werk is grofweg 1 uur rijden vanaf mijn woonplaats Oegstgeest. Ik hoop jou en je hond binnenkort te ontmoeten!

Mijn honden

Met mijn Stabij’s Bijke en Caia heb ik met veel plezier allerlei trainingen gedaan, van behendigheid, frisbee tot apporteertraining en praktijkspeuren. Vooral Bijke was me dierbaar, omdat ze me jarenlang assisteerde in mijn lesprogramma voor kinderen die bang zijn voor honden.

Hazel is een Ierse Waterspaniel, een compleet nieuw ras voor mij. Het is een erg vrolijke dame, altijd in voor een lolletje. De IWS wordt niet voor niets ‘de clown in het veld’ genoemd! Ik geniet van haar en van de jachttraining die we samen doen. Een hele uitdaging want ze is erg slim. Zelfs met mijn ervaring moet ik wel eens de hulp van een raskenner inroepen. Wat kan ik doen om toch die samenwerking te krijgen die ik wil? Afijn, je bent nooit te oud om te leren en dat is ook meteen de lol ervan.

Op Facebook en Instagram zet ik regelmatig een filmpje of foto over onze uitstapjes en trainingen.

Opleidingen en meer

De opleiding voor Gedragstherapie voor Honden heb ik gevolgd bij DogVision, een 3½-jarige opleiding op HBO-niveau met een uitgebreide stageperiode die in in 2012 heb afgerond. De wetenschappelijke benadering sprak me erg aan. Niet zomaar iets overnemen wat geroepen wordt in hondenland, maar gefundeerd een therapie zoeken passend bij de individuele hond met zijn eigenaar. Maatwerk dus. Honden en hun eigenaar helpen bij gedragsproblemen is nu een belangrijk deel van mijn werk. Het is soms een puzzeltje welk advies het beste past in een specifieke situatie, maar het goed begeleiden van hond en eigenaar geeft veel voldoening. Het wel-zijn verbeteren voor allebei is mijn doel. Dan genieten ze nóg meer van elkaar en daar doe ik het voor.

NB. De beroepstitel ‘Gedragstherapeut voor Honden’ of ‘Kynologisch Gedragstherapeut’ kent nog geen wettelijke bescherming. Dat betekent dat iedereen zichzelf zo kan noemen zonder de benodigde erkende opleiding en ervaring!

Ik ben gediplomeerd en geaccrediteerd diergedragstherapeut en aangesloten bij het kwaliteitskeurmerk dierprofessionals Stichting Divebo-Dierbaar (Certipet 012/2014) en lid van de branchevereniging Nederlandse Vereniging Gedragstherapeuten voor Honden (NVGH).

Lees ook het artikel:

Wat is het verschil tussen een hondentrainer en een gedragstherapeut?

De instructeursopleiding heb ik gevolgd bij de Nederlandse Vereniging voor Instructeurs (O&O), waarna ik een aantal jaar les heb gegeven op een hondenschool onder de rook van Schiphol. Mijn docentenopleiding (Ned/Eng) kon ik daarbij goed gebruiken. In alle cursussen die ik geef combineer ik kennis met praktische oefeningen, ieder op zijn eigen niveau.

Van 2009-2023 heb ik samen met mijn collega kynoloog Sonja Vrolijk lesgegeven op onze eigen hondenschool in Wassenaar: Honderwijs, centrum voor hond en gezin. Met heel veel plezier hebben we eigenaren en hun hond de basis geleerd van het samen-werken, basiscues als zit, af, blijf, hierrrr, en natuurlijk wandelen-aan-de-lijn. Natuurlijk met een theorie-avond over het opgroeien van je puppy en de hondentaal. Later kwamen daar vervolgcursussen bij als Wandel-je-Wijs (gehoorzaamheid in de praktijk), SpelenderWijs (voor kinderen), Wijsneus (hersenwerk voor honden), Sport&Spel, Balans&Coördinatie, PuppyFun, en meer. Altijd ontzettend leuk om te doen. Nu geef ik vooral privé les aan gezinnen met kinderen. Ik kan nu veel meer maatwerk bieden. Elke hond en ook elk gezin is immers anders.

Gedrag blijft interessant

Het stopt nooit. Kennis over gedrag is voortschrijdend inzicht op basis van onderzoek en verandert dus nog steeds. Het blijft interessant. Precies waarom ik het hondenvak zo leuk vind. Met de opleiding tot Kynologisch Masseur en Gevorderd Instructeur Hersenwerk voor Honden heb ik bijvoorbeeld meer kennis van het hondenlijf gekregen en kan ik meer verrijking aanbieden aan je hond.

Voor de Stabij vereniging heb ik jarenlang workshops gegeven zoals Gehoorzame Huishond en informatiedagen Pup in Huis over de opvoeding en training van een jonge Stabij- of Wetterpup. In de Jacht- en Werkcommissie heb ik activiteiten georganiseerd om eigenaren enthousiast te maken om iets met hun hond te ondernemen, zoals Rally-O, behendigheid en apporteertraining. En nu zet ik me in als bestuurslid van de Ierse Waterspaniel verenging. In 2024 is er weer een heel weekend met een clubmatch en workshops als waterwerk, jachttraining, hersenwerk en dogdance. Super leuk om eigenaren en hun hond samen bezig te zien. Daar krijg ik energie van.

janette haring_nascholing

Met Elian Hattinga in ‘t Sant heb ik een puppytest ontwikkeld, in eerste instantie voor de Vereniging Stabij- en Wetterhoun om te zien of de ‘angst’ die veel van deze honden hebben al is aangeboren. (Dat bleek niet zo te zijn.) Later heb ik deze puppytest aangepast voor alle rassen om zo fokkers en de nieuwe eigenaren extra informatie te kunnen geven om tot een goede match te komen.

Mijn collega Marjori Meijer van DOA (dierenopvang Amsterdam) heb ik een aantal jaar geholpen met het testen van opvanghonden. Hoe sneller getest, hoe sneller de honden geplaatst kunnen worden. Het testrapport geeft ook hier een handvat voor een goede match met de nieuwe eigenaar. Bovendien gaf het mij de kans om ook met honden te werken die ik in Oegstgeest niet zo snel tegenkom zoals staffords, american bulls, berghonden en grote groepen hondjes die met 70 tegelijk uit een huis werden gehaald.

Alle kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren vergaard heb, wil ik graag met je delen. En zoals gezegd, het stopt nooit. Ik ben kort geleden gestart met een cursus Detectie met mijn hond Hazel en probeer de beginselen van Dogdance onder de knie te krijgen met behulp van clickertraining. Een hoop plezier maar vooral ook, hoe kan ik deze tak van sport verwerken in de oefeningen voor andere honden. Op dogNL Online is hier ideaal voor. Alle advies, tips en oefeningen voor pups heb ik nu verwerkt in Puppy Welkom Online programma. Je kan de onderdelen Voorbereiding, Opvoeding en Training los boeken. Voor huishonden die graag iets vastpakken maar nooit terug komen brengen heb ik de online cursus Apporteren-kan-je-leren opgezet.

Ik hoop jou en je hond snel te ontmoeten. Leuk om samen je hond te trainen, je kennis over hondengedrag te vergroten en je te helpen waar nodig. Ik heb er nu al zin in!