“Tot straks”

EEN VASTE OPZET BIJ HET LEREN ALLEEN-ZIJN

 

“ Wij hebben problemen met het alleen laten van onze pup. Hij is nu net 5 maanden oud en we hebben hem vanaf dat hij 8 weken is maar we komen echt geen stap verder. Nu regel ik dus steeds oppas want ik moet toch een keer boodschappen doen maar ik wil toch dat hij het een keertje gaat leren.

pup springt op tegen de deur

Met oefenen probeerden we steeds al terug te zijn voordat hij ging piepen / blaffen dus we begonnen echt met 2 seconden maar het opbouwen van de tijd wilt maar niet lukken. Althans we hebben het iets kunnen oprekken maar meer dan een halve minuut lukt niet. Ook als we hem los in huis doen gaat hij blaffen. We hebben ook een keer geprobeerd wat langer weg te blijven in de hoop dat hij heel even zou blaffen en uiteindelijk zou gaan slapen maar hij blijft blaffen/janken dus dit werkt ook niet.

We hebben ook op verschillende momenten geoefend om te kijken of daar verschil in zit, na een training, na een goede wandeling, juist voordat hij moe is, na mentale uitdaging etc maar dit helpt allemaal niet. We hebben het internet inmiddels al afgelezen en veel filmpjes gekeken maar we komen maar niet verder. Hopelijk heb je een goede tip voor mij.”

Vertrouwen is de basis

Honden zijn van nature groepsdieren. Ze blijven het liefst bij elkaar in de buurt. In ons huishouden lukt dat niet altijd. Je gaat naar werk, naar de sportschool, naar de dokter, doet boodschappen, etc. Dus je hond moet leren om regelmatig thuis alleen te blijven.

De start van het leren alleen-zijn is dat hij vertrouwen moet krijgen dat je altijd weer terugkomt. Heeft hij er (nog) geen vertrouwen in, dan kan je hond angstig worden. Alleen achterblijven staat vooral voor een jonge pup gelijk aan geen-kans-om-te-overleven. Een pup heeft de groep nodig voor bescherming, voedsel, een rustplek. Hij kan dat niet in zijn eentje. Je pup gaat dan ook in paniek.

Voor alle training begint moet je pup een eigen fijne plek hebben waar hij graag verblijft en helemaal senang is; een bench, mand, puppyren. Geef hem vervolgens eens wat te doen op die fijne plek; geef hem een speeltje / een gevulde Kong, en ga dan zelf een kop koffie in de keuken halen, je laptop uit je werkkamer halen of de vuilnis achter weggooien. Je doet hele normale dagelijkse dingen in het zicht van je hond en als je uit zicht gaat is dat heel kort. Zo leert je hond aldoende dat je er toch bent, ook al ziet hij je even niet. 

Het lijkt op het peuterspeelzaal-effect. Kinderen kunnen de eerste keer ook helemaal in paniek gaan als moeder of vader weggaat. Een leidster leidt het kind af met een leuk spelletje en moeder of vader komt al snel weer terug die eerste dag. Heeft het kind eenmaal geleerd dat zijn ouder weer terugkomt, dan is het weggaan nog wel moeilijk maar geen panieksituatie meer. 

pictogrammen voor onderwijs

Vaste opzet

Van peuterspeelzaal naar de basisschool. Honden en kinderen zijn natuurlijk niet hetzelfde maar het brein ontwikkelt zich voor een groot deel op dezelfde manier. Om even door te gaan in de vergelijking met kinderen. Voor veel kinderen is de overgang naar de basisschool best ingewikkeld. Er gebeurt zoveel dat ze soms even de draad kwijt zijn. Speciaal daarvoor gebruiken veel scholen pictogrammen die in de klas hangen. Op elk pictogram staat een activiteit afgebeeld. Het zijn handige hulpmiddelen om het dagritme op school te visualiseren voor de kinderen. Elke dag hangen er een aantal pictogrammen aan de wand van de klas waarop elk kind kan zien wat ze die dag gaan doen. Eerst in de kring zitten, een kringgesprek met beer die van hand tot hand  gaat, dan een opdracht, even buiten spelen, wat drinken, iets voor jezelf doen. Zie je het voor je? Het is super duidelijk en heel gestructureerd. Kinderen begrijpen zo beter wat er van hen verwacht wordt, en dat vermindert stress en onzekerheid en vergroot hun zelfstandigheid.

Voor honden werkt dit net zo. Ah ja, niet met pictogrammen natuurlijk maar wel de duidelijke structuur die je ermee geeft. Bij het leren alleen-zijn is het aan te raden om een vaste opzet te bedenken: je doet je jas en schoenen aan, pakt je tas en je sleutels, je brengt je hond naar zijn ligplaats, geeft hem z’n speeltje of gevulde Kong, zegt “tot straks”, en gaat weg. 

Natuurlijk leer je dit stapsgewijs aan; de hele routine terwijl je gewoon naast de bench of mand gaat zitten, de routine als je je jas aandoet etc en dan ook gewoon op de bank gaat zitten, de routine en met jas aan door de deur en direct weer terug en vervolgens dezelfde routine en met jas aan door de deur steeds iets langer wegblijven. Meer informatie over het Alleen-zijn of Benchtraining kan je vinden in de digitale Infobrieven Puppy Welkom Opvoeding.

Waar het mij om gaat, is dat het verstandig is om je hond een vaste opzet van het weggaan aan te leren. Dezelfde routine, dezelfde structuur zal ook bij hem de onzekerheid en stress verminderen, net als bij kinderen. 

De vaste opzet kan je het beste opstarten op het moment van de dag dat je toch al een vaste routine hebt. Voor veel mensen is dat de ochtend. Iedereen gaat ’s avonds naar bed, doet eerst de lichten uit, gordijnen dicht, poetst zijn tanden, gaat naar bed, en dan is er een hele tijd niets en vervolgens sta je op, kleedt je aan, eet wat of drinkt een koffie, wandelt met de hond, geeft hem eten … en… dan zou je naar je werk willen gaan. Alleen. Zelfs als je niet naar je werk gaat, is dit een mooi moment om een nieuwe routine aan vast te koppelen. Vertrouwen is de basis maar een vaste opzet zal je ook helpen bij de training van het leren alleen-thuis-te-zijn.


Vragen?

Wil je je hond begeleiden bij de heropvoeding, kijk dan op de pagina Gedrag&Welzijn en boek een afspraak voor Gedragstherapie. Ik help je graag.