Puppy in de bench of niet

 

Moet ik écht zo’n kooi aanschaffen voor mijn pup? Dat ziet er toch niet uit? Bovendien ben ik niet van plan om mijn hond op te sluiten. Ze mag van mij lekker in haar mandje slapen of op de bank op haar kleedje, gezellig naast me. Maar …. weet je ook wat ik kan doen aan het bijten in mijn tenen. Oh ja, en soms heeft ze dat ze als een gek door het huis gaat rennen, niet te stoppen gewoon. Weet je daar ook iets voor?

hond ligt bovenop zijn bench te slapen

Een eigen plek voor je pup

Een plek waar hij zich veilig voelt, waar hij de wereld even kan buitensluiten, dat vinden heel veel pups erg fijn. Voor een pup is ineens alles nieuw. Hij wordt uit zijn vertrouwde omgeving gehaald, weg bij zijn moeder, broers en zussen. Hij komt in een nieuw huis met nieuwe mensen, nieuwe geuren, nieuwe geluiden, nieuwe gewoontes. Alles is anders! De wereld is een spannende plek geworden. Hij moet aan alles wennen en soms is het wel een teveel. Hun slaapplek moet dan ook een plek zijn waar ze zich terug kunnen trekken, waar ze ongestoord kunnen slapen. Een bench kan jouw hond de rust geven die hij nodig heeft.

Dolle 5 minuten

Natuurlijk hoef je geen bench aan te schaffen. Het is geen verplichting. Je kan ook een puppyren of andere kleine ruimte creëren. Het gaat erom dat je je pup in een kleine afgeschermde plek tot rust kan komen. Hier kan hij zich even afsluiten van de vele prikkels die hij krijgt. De ‘dolle 5 minuten’ is zo’n moment. Het is allemaal even téveel voor hem en gaat als een dolle door het huis rennen, overal in bijten en is niet tot bedaren te krijgen. Je moet dus soms je puppy tegen zichzelf beschermen en even in zijn bench of puppyren zetten. Hij moet tijd krijgen om alle nieuwe dingen te verwerken. Natuurlijk met een lekker kauwbotje of een speeltje. Het is geen strafplek. Waar het om gaat is dat hij even rust neemt. En na de power-nap mag hij er weer uit.

Wennen aan een bench

Laat het deurtje van de bench overdag openstaan. Zet zijn voerbak erin als hij eten krijgt, zodat je hond merkt dat het een leuke plek is. Om je puppy te laten wennen aan de bench, kan je hem er een paar keer per dag even in zetten. Strooi er een paar brokjes in die hij moet zoeken of leg zijn kauwbot erin. Als hij op de vloer in slaap valt, pak je hem rustig op en leg je hem rustig in bench. Speel van tevoren met je puppy, zodat hij een beetje moe wordt en vervolgens rustig kan slapen in zijn bench. Heeft je hond nog niet geleerd om in de bench te blijven met het deurtje dicht, blijf er dan even naast zitten. Na wat kort protesteren zal  je zien dat hij snel in slaap valt.

Balans zoeken 

Pups slapen veel en hebben rust nodig om te groeien. Geef je hond die rust door hem geregeld naar zijn bench te brengen. Zeker als je jonge kinderen hebt, is het verstandig om de hond een eigen plek te geven. Daar kan hij zich even terugtrekken als het hem teveel wordt. Vind je de bench echt een onding in huis, kies dan voor een puppyren of iets dergelijks. Ook dit is een eigen plek voor de hond. Op deze manier kan je voorkomen dat je kinderen de hele dag met hem blijven spelen en kan je de prikkels die je hond krijgt wat doceren. Je puppy leert snel maar zijn koppie moet wel de tijd krijgen om alles te verwerken. Zoek dus naar een balans tussen spel, wandelen, aanleren oefeningen en rust….veel rust. Dan krijg je een heerlijke huishond.

blog_puppy in bench of niet_puppyren

Vragen?

Het lijkt zo eenvoudig op papier. Wil je een puppy opvoeden komt het allemaal neer op Voorkomen, Afleiden en een Alternatief geven. Ondertussen leer je hem een aantal commando’s als ZitLos en Hier

Wil je hier wat hulp bij of wil je een afspraak voor Puppy Welkom Opvoeding samen met je kinderen bespreken, kijk dan op de pagina Training&Fun.