De juiste beloning

Geen enkele pup luistert direct naar wat je vraagt van hem. Dat ga je hem leren, in kleine stapjes. Wat helpt is dat hij beloond wordt als hij het goed doet. Dan doet hij de oefening graag nog een keer.

Soms zie je hem kijken, hij maakt een afweging: wat is leuker of lekkerder. Die andere hond of spelen met jou? Achter de fietser aan of toch niet. Met de juiste beloning maakt hij de juiste keuze. Lukt dat nog niet, ga dan voor (tijdelijk) management. Hou je hond even aan de lijn, blijf hem trainen in het hier-komen, dan kan hij straks lekker los lopen. 

Beloning = Motivatie

Elke hond wil graag iets aangenaams ontvangen, een lief woord, een lekker brokje, samen spelen, een aai, … Zoek uit wat jouw hond fijn vindt. Je kunt het gebruiken als beloning tijdens je training.

Let wel, niet alles werkt altijd. Een aai over zijn bol is prima als hij netjes gaat zitten bij het aanlijnen maar werkt meestal niet goed bij het aanleren van de oefening ‘zit’. Dan is een brokje of trekspel leuker.

Brokjes
Als een hond geboren wordt weet hij één ding: eten, slapen en groeien! Trainen met een pup kan je dus het beste doen met brokjes. Voor training in huis kan je het voer dat je in de voerbak doet, gebruiken. Doe een handje ver in een apart bakje en geef dus minder in zijn etensbak. 

Speeltjes

Sommige honden geven niets om voer. Bekijk welk speeltje je hond erg leuk vindt. Speel er vaak mee. Ruil af met een ander speeltje of heel lekker brokje en leg het dan weg. Je zal zien dat je dit speeltje al heel snel kan gebruiken als beloning voor het goed uitvoeren van de oefening.