een trekspel

Stabij Jippe vindt een trekspel geweldig. Hij wil alleen alles voor zichzelf houden. Het liefst rent hij ermee weg. Niet handig in de apporteersport (!) Het eerste wat we daarom doen is hem te leren wat afruilen is. Ik heb een aantal speeltjes meegenomen die de eigenaar op volgorde legt, van minst naar meest waardevol (voor de hond). Als je niet kan afruilen voor voer -want dat vindt de hond niet zo belangrijk meer- dan kan je het beste eerst afruilen voor eenzelfde speeltje. Lukt dat ook niet, dan kan je altijd nog afruilen voor een speeltje dat meer waarde heeft.

STAP 1. WELK SPEELTJE VINDT DE HOND HET LEUKST?

De eigenaar probeert de speeltjes uit met Jippe. Hij vindt ze allemaal leuk maar de volgorde in waarde ligt toch anders dan ze van tevoren gedacht had. Niet erg. Dat is gewoon uitproberen, dan weet je het.

STAP 2. LEREN AFRUILEN (zonder de cue LOS)

Aangezien Jippe de cue LOS nog niet zo goed beheerst, vragen we dat ook niet. We leren Jippe eerst dat afruilen betekent dat hij meer krijgt in plaats van minder. De eigenaar ruilt af met eenzelfde speeltje met dus dezelfde waarde. De hond wordt er dus niet minder van.

Bezit is een ding voor Jippe. Hij geeft zijn speeltje niet graag af, zeker niet als hij al een tijd gespeeld heeft. Essentieel om hem dus te leren wat afruilen betekent. Dat doe je met verschillende voorwerpen. Zodra het afruilen makkelijker gaat, kan je de cue LOS er aan vastkoppelen.