Training in stappen

STAPSGEWIJS EEN OEFENING AANLEREN

Training in 4 stappen. 
Elke oefening kan je splitsen in hapklare brokken en leer je stapsgewijs aan. In 4 stappen leer je een hond elke nieuwe oefening (of deel ervan) aan.

  1. Je laat je hond (deel van) de oefening DOEN. Je lokt hem met een brokje in de zit-positie. Zijn kont raakt de grond. Op dat moment zeg je BRAAF en geef je een BROKJE.
  2. Je geeft een NAAM aan de oefening op het moment dat hij precies doet wat je wilt. Je zet de oefening nu op ‘cue’.  Zijn kont raakt de grond en je zegt direct ZIT, daarna BRAAF en je geeft een BROKJE.
  3. Je geeft eerst de cue ZIT en als je hond de oefening goed uitvoert, BRAAF+BROKJE.
  4. Belonen 100% naar variabel belonen. Je beloont in het begin elke goed uitgevoerde oefening, altijd. Als je hond snapt wat de bedoeling is wanneer je hem een opdracht geeft, kan je de beloning gaan afbouwen. Soms beloon je het gewenste gedrag en soms ook niet. Van elke keer belonen naar variabel. Je geeft de cue ZIT,  je hond voert de oefening goed uit, BRAAF + soms een BROKJE.

Cue op stem of op handgebaar
Je kan elke oefening ook met handgebaar ondersteunen. Denk maar eens aan de oefening “blijf”. De meeste mensen gebruiken een soort stop-teken met hun hand om hun hond op dezelfde plek te houden. In de video’s bij de oefeningen wordt zowel met handgebaar als met stem gewerkt.

Wil je weten of je hond kan luisteren naar wat je zegt, sta of zit  dan bewegingsloos en vraag je hond de oefening te doen. Verbaasd dat hij het niet doet? De meeste pups vinden dat wat je doet veeeeeel belangrijker dan wat je zegt. Dat moeten jonge honden echt nog leren. Door met een hoge vrolijke stem ‘braaf’ te zeggen waarna je een brokje geeft, leren honden dat ook dat je stem ook belangrijk is. Na een paar weken trainen voelt daarom het lieve woordje ook als een beloning.  Hoewel…. er zijn honden die geen genoeg kunnen krijgen van die lekkere brokjes.